Friday 29 July 2011

Ричард Гиър получи награда за хуманитарната си дейност
Ричард Гиър получи наградата "Мариан Андерсън" за дейността си в защита на независимостта на Тибет и за грижите си за болните от СПИН. Отличието се връчва ежегодно за хуманитарна дейност на човек на изкуството.
"Постиженията му като актьор са надминати само от постиженията му като защитник на човешките права по света", каза кметът на Филаделфия Джон Стрийт, обявявайки наградата.
Ричард Гиър, който е на 58 години, е бил председател на управителния съвет на Международна кампания за Тибет и спонсорира две пътувания на Далай Лама в САЩ.
Той също учреди фондация на свое име и благотворителна организация за по-добри медицински грижи за носителите на вируса ХИВ и болните от СПИН.
Наградата "Мариан Андерсън" се присъжда ежегодно на човек на изкуството за хуманитарна дейност. Тя носи името на първата певица с афроамерикански произход в нюйоркската опера "Метрополитън".
          Контраалтът Мариан Андерсън е била специален пратеник в Далечния изток и делегат в ООН.
          Ричард Гиър е роден на 31 август 1949 г. във Филаделфия, САЩ. Става известен след участието си във филми като "Американско жиголо "(American Gigolo, 1980) и "Офицер и джентълмен" (An Officer And A Gentleman, 1982), а десетилетие по-късно и в "Хубава жена" (Pretty Woman).
          Ричард е посочен от сп. "People" за един от най-красивите мъже на света през 1991 г. През същата година се оженва за популярната манекенка Синди Кроуфорд. Бракът им се разпада през 1995 г. Впоследствие живее с актрисата Кери Лоуъл, от която има син, роден на
6 февруари 2000 г.
Следващите му роли, макар и интересни, не добавят много към вече завоюваната слава. В съдебната драма "Първичен страх" (1996) Ричард Гиър остава в сянката на превъзходния Едуард Нортън. През 1997 г. излизат два филма с негово участие, който се оказват доста успешни: "Чакалът" и "Червеният ъгъл".
През 2002 г. Ричард Гиър посвещава много време, за да се подготви за изпълнението си в мюзикъла "Чикаго", за който е отличен заслужено със "Златен глобус" и номиниран за наградата "Оскар".
 
 Richard Gizow. 29.07.2011г.

No comments: