Friday 29 July 2011

изчезването на динозаврите



      Резултатите от ново изследване на Би Би Си разкриват истината за изчезването на динозаврите. Най-малко два сблъсъка на метеорити са причинили изчезването на динозаврите преди 65 млн. години.
     Образуваният вследствие на сблъсък кратер Чиксулуб в Мексиканския залив беше сочен като събитието, определило съдбата на динозаврите. Сега обаче са открити данни за втори сблъсък в Украйна. Това увеличава вероятността Земята да е била обсипана от цял метеоритен поток. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Geology" от екипа на проф. Дейвид Джоли от университета на Абърдийн.
Идеята, че сблъсък с метеорит е предизвикал смъртта на динозаврите, представена през 1980 г., бе изключително спорна. По-късно откриването на кратера в Мексико, посочено като "димящото дуло", потвърди тази теория. Откриването на втори кратер налага предположението, че динозаврите са изчезнали от лицето на планетата вследствие на два сблъсъка с метеорит.
     За кратера Болтиш в Украйна за пръв път е съобщено през 2002 г. Досега обаче не бе изяснена връзката между него и събитието, свързано с Чиксулуб.
     В настоящето изследване, учените изучавали полен и спори от фосилизирани растения в слоеве кал, която е запълнила кратера Болтиш. Било установено, че веднага след сблъсъка папрати бързо са колонизирали опустошения пейзаж.
     Папратите имат впечатляващата способност да се връщат обратно след катастрофални събития. Слоеве, съдържащи спори от папрати, са смятани за надеждни "маркери" за подобни събития в миналото.
Неочакваното откритие обаче озадачило учените. Те попаднали на втори съдържащ спори слой, който е на един метър над първия. Това предполага за друг по-късен сблъсък на Земята с метеорит.
Интерпретираме този втори слой като следствие от сблъсъка, довел до образуването на Чиксулуб, заяви съавторът на изследването проф. Саймън Кели от Свободния университет. Това показва, че сблъсъците, свързани с Болтиш и Чиксулуб, не са станали по едно и също време, а ги разделят няколко хиляди години.
     Според проф. Кели е напълно възможно в бъдеще да бъдат открити доказателства за повече метеоритни сблъсъци. Учените са на мнението, че най-вероятната причина за изчезването на динозаврите не е един единствен удар с метеорит, а цял поток от такива, продължил хиляди години.
     Какво е причинило тази бомбардировка е твърде несигурно. Наскоро НАСА стартира програма, наречена “Spaceguard”, която цели да наблюдава и контролира тела, намиращи се близо до Земята и да предупреждава за възможни бъдещи сблъсъци.

   Richard Gizow 29.07.2011г.

No comments: